Dit is een ruimte met weinig zonlicht daarom is het als basis gekozen voor wit. Door het niet te soms te laten lijken is er veel gespeeld met kleur zoals oranje. (shop deze artikelen in onze webshop rusticliving.nl)

Heerlijk wakker worden als je de gordijnen open doet en het ochtend zonnetje schijnt naar binnen. Maar wat doet zonlicht eigenlijk in huis met bijvoorbeeld de kleuren op de wand en met de ruimte. Het ochtend zonnetje en het avond zonnetje geven allebei een ander licht. Wat moet je er doen als het heel donker is of heel licht. De zon bepaalt eigenlijk de kleur in huis. Stel jezelf eerst de vraag: uit welke windrichting valt het licht in mijn woonkamer binnen? In mijn nieuwe blog lees je alles over zonlicht in huis.

Te donker in huis

Wanneer het te donker is in huis hoeft het niet perse aan het hoeveelheid daglicht te liggen maar aan de verdeling ervan. Het kan dus zijn als je het licht tempert dat het dan wel het juiste balans krijgt. Maak bijvoorbeeld in het midden van de kamer witter dan aan de raamzijden. Daarmee verminder je de reflectie in het lichte deel en maak het lichter in het donkere deel van de kamer.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er te weinig zonlicht binnen komt door een kleine kamer of weinig ramen. Zorg er dan voor dat je lichte kleuren gebruikt om de ruimte open en luchtig te houden. Ook oogt de ruimte groter.

Door gebruik van gordijnen temper je het licht en oogt de ruimte ook anders. Door open en luchtige meubels als deze schommelstoel te gebruiken houd je de ruimte ruimtelijk. (shop deze artikelen ook in onze webshop rusticliving.nl)

Oost west zon op het zuiden is het best

Zon op het zuiden is het makkelijkste te combineren want dit licht maakt alle kleuren warmer. Hierbij kies je voor bleke en lichte kleuren in je kamer. Dit omdat donkere kleuren snel te overheersend worden door het warme licht. Je kan hiervoor kiezen voor frisse kleuren als lichtblauw, lichtgroen of zandkleur. Deze kleuren geven een frisse en warme uitstraling aan uw kamer.

Licht vanuit het noorden

Het belangrijkste om te weten bij het zonlicht uit het noorden is dat het een blauwe tint heeft. Hierdoor is het moeilijker te combineren met kleur. Je kan dit voorkomen door er gordijnen neer te hangen met een lichte kleuren waardoor kleuren meer tot zijn recht komen. Om een goede combinatie te maken het blauwe licht kan je kiezen door rood, paars en chocolade bruin. Deze kleuren geven het mooiste effect. Blauwe kleuren kan je beter vermijden omdat het anders een kille sfeer geeft in de kamer.

Zonlicht op het westen

Het zonlicht op het westen weet je waarschijnlijk al dat het pas later naar binnen komt. Het zonlicht vanuit het westen heeft een oranje gele tint en vormt het mooiste combinatie met lichte kleuren als wit, grijs en roze.

Zonlicht vanuit het oosten

Het zonlicht vanuit het oosten wisselt eigenlijk de hele dag wel door. Voor kamers met lichtinval vanuit het oosten worden vaak groene en blauw tinten gebruikt. Het zonlicht heeft een blauwe gloed en past het mooiste bij de kleuren donkergroen, donkerblauw, paars en bruin op de wand.

Op deze afbeelding kan je goed zien wat kleuren doen in welk dagdeel. De ochtend zon maakt kleuren veel donkerder dan de avondzon. Dit komt door de warmte van het zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X