
Hout- en vochtveranderingen
Bij Versmissen gebruiken we veel gerecycled hout vanwege de natuurlijke en karakteristieke uitstraling. Echter, hout kan zwellen of krimpen als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Hieronder vindt u informatie over het minimaliseren van problemen als gevolg van vochtveranderingen. Het is belangrijk dat u deze informatie doorgeeft aan uw klant. Op deze manier u vocht gerelateerde problemen voorkomen.
Hygroscopisch materiaal
Hout is een hygroscopisch materiaal. Dit betekent dat het op natuurlijke wijze water (vocht) absorbeert en vrijgeeft om het interne vochtgehalte in evenwicht te brengen met de omgeving. Omdat hout zijn hygroscopische aard behoudt nadat het in gebruik is genomen, wordt het onderworpen aan fluctuerende vochtigheid. Krimp en zwelling kunnen optreden in hout wanneer er veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Dit kan uiteindelijk leiden tot scheuren, gaten en zwakke gewrichten. Dit natuurlijke kenmerk is onlosmakelijk verbonden met een (massief) houten product en mag niet als een defect worden beschouwd.
Normaal houtgedrag
Versmissen neemt alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om krimp en uitzetting te voorkomen. Een groot deel van het effect van vochtabsorptie wordt onderschept in de constructie van een meubelstuk. Bovendien wordt het vochtgehalte van het meubelstuk nauwlettend in de gaten gehouden tot het moment van levering. Voordat de houten tafels of andere houten meubels de fabriek of werkplaats verlaten, is het vochtpercentage 10 tot 14 procent. Eenmaal in de showroom of bij de klant moet de relatieve luchtvochtigheid van de omgeving tussen de 50 en 60 procent liggen. Als met deze waarden rekening wordt gehouden, zullen de krimpende en opzwellende waarden onbeduidend zijn en zal het hout normaal gedrag ‘vertonen’.
Krimp en scheuren
Het hout dat we gebruiken is in de oven gedroogd. Toch kan krimpen, barsten of splitsen als gevolg van ongelijke uitdroging. De ervaring leert dat de luchtvochtigheid vaak te laag is in kamers met vloer- en/of luchtverwarming. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw vanwege de betere isolatie. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om uw klanten te informeren over de juiste luchtvochtigheid (50 tot 60 procent). De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een eenvoudige hygrometer / barometer. Als het vochtpercentage te laag is, raden wij u aan om een bevochtiger te installeren (te koop vanaf 150 €). De ouderwetse methode van het ophangen van trays aan de radiatoren werkt ook prima. Op voorwaarde dat het op tijd bijgevuld is met water.
Zwelling en kromtrekken
Omdat hout de natuurlijke eigenschap heeft om vocht op te nemen, kan het uitzetten of kromtrekken. Ook al is het warm. Vooral in de zomer is de luchtvochtigheid vaak hoger omdat de centrale verwarming uit staat. Het regelmatig ventileren van een kamer kan helpen. Verder moeten houten meubels op enkele centimeters van een muur worden geplaatst. Op deze manier heeft het restvocht in de muur geen invloed. De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een eenvoudige hygrometer / barometer. De beste relatieve vochtigheid is 50 tot 60 procent.
Algemene tip
Naast de juiste luchtvochtigheid is het belangrijk dat houten meubels de kans krijgen om zich langzaam aan te passen aan de veranderende omgevingstemperatuur. Laat daarom deuren en lades de eerste paar dagen na de installatie open. Dit voorkomt dat ze krimpen of zwelling aan de ene kant.
Vragen? Heeft u vragen neem dan contact met ons op. We zullen ze graag beantwoorden. Geniet van uw houten meubels.