De woontrend Japandi neemt je mee op reis naar Japan en Denemarken. Een zomertrend die je omarmt met natuurlijke materialen en een stijlvol interieur. Maar het creëert ook veel rust, schoonheid en perfectie. Een interieur dat combineert met Scandinavische minimalisme met Wabi Sabi Japanse filosofie. Lees gauw verder om meer te weten te komen over deze trend.

Waar komt het vandaan

Eigenlijk de naam zegt het al een natuurlijk harmonie van Japan en het open architectuur en minimalisme van Denemarken. Al 150 jaar geleden begonnen de Deense architecten, kunstenaars en ontwerpers te reizen naar Japan om nieuwe inspiratie op te doen. Hierin geloven de Denen dat de Japanse sporen van de Japanse invloed te zien is in de keramiek en de meubelen. En dit is wederzijds want in Japan is Deens design al jaren populair. En samen hebben ze waardering voor eenvoud in zowel de Japanse filosofie Wabi Sabi als de Deense Hygge.

Al 150 jaar geleden

Deense architecten, kunstenaars en ontwerpers reizen naar Japan om inspiratie op te doen en dat is wederzijds want het Deens Design is als jaren populair in Japan.

Helemaal zen

In een Japandi interieur zijn een paar dingen erg belangrijk eenvoud, functioneel en zeer opgeruimd. Eenvoud door de strakke lijnen en effen aardse kleuren, functioneel geen spullen die je niet gebruikt en zeer opgeruimd dus geen losse spullen op de vloer.

‘Eenvoud, Functioneel en zeer opgeruimd”

Een Japandi is heel eenvoudig alleen de dingen die je nodig hebt. Een bank en een salontafel en natuurlijk een dichte kast om de spullen in op te bergen. Functioneel met weinig prulletjes en daardoor voelt het leeg en creëert het rust.

Met een Japandi interieur kom je helemaal tot rust want eigenlijk hoe meer spullen hoe drukker het aanvoelt.

Kleurenpalet

Een warm en een neutraal kleurenpalet is de achtergrond van elk interieur in Japandi stijl. In een Scandinavisch interieur gebruik je als basis wit met gedempte kleuren en natuurlijke tinten zoals bruin en beige. Grijs en zwart kan ook maar die mogen niet overheersend overkomen.

Warm en neutraal

Gebruik bij een Japandi interieur juist aardse tinten als bruin en beige. Dit geeft veel warmte aan een ruimte.

Een Japans interieur vind je meer rijke kleuren zoals op de muren of andere elementen. Gebruik in een Japandi stijl natuurlijke tinten die rustig overkomen als blauw, groen, donkerpaars en bruin. Maar ook zwart is populair in een Japandi interieur maar dit zie je elk terug in accessoires.

Zeer strak en zeker op de natuurlijke manier

Kies voor de belangrijkste meubelen voor in huis. Zoals een bank en een salontafel meer heb je niet nodig. De bank met zuivere lijnen zonder versieringen en het liefst een onbewerkte houten tafel. Ook houten muurpanelen doen het goed in een Japandi interieur. Kies voor een strakke kast zonder uitstekende handgrepen maar wel onbewerkt zodat de houtnerven goed zichtbaar zijn. Voeg hierbij nog enkele natuur accenten toe met opvallende kamerplanten. Kies hierbij voor hoge planten met strakke en elegant bladeren. Met bij voorkeur terracotta potten.

Alleen als ze functioneel zijn

De filosofieën achter de design-talen van beide landen zijn het erover eens dat accessoires vooral functioneel moeten zijn, en niet zozeer decoratief. Denk aan ongeglazuurd keramisch servies, vazen en een paar boeken. Tot slot kun je het Scandinavische huiselijke comfort combineren met de Japanse imperfectie door contrasterende kussens en dekens te kiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld katoenstof die volledig effen is. Zo creëer je ook contrast in het interieur.

Accessoires moeten functioneel zijn

Denk hierbij aan handgemaakte vazen, een paar boeken en linnengoed.

Kunst aan de muur wordt ook teruggebracht tot een paar statement-stukken, geen ruimte hier voor een galeriewand maar slechts één grote abstracte ingelijste kunst of misschien met een natuurlijk landschap, is genoeg om de ruimte op een harmonische manier te decoreren.

Shop Japandi bij Rustic Living:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X