Verbouwingstip: Lichtplan maken

Waarom is het zo belangrijk om een lichtplan te maken tijdens het verbouwen? Nou heel simpel je kan dan nog op de juiste plekken Electra punten aanleggen en ook eventueel waar de spots in het plafond of wand moeten worden geplaatst. Maar ook in een bestaande situatie kan je verlichting nog eens bekijken of ze wel goed hangen en na behoren de juiste functie hebben. In deze woonblog vertel ik je alles wat je moet weten bij een goede verlichtingsplan.

 

Stap 1 functies van een ruimte

Of je nou een keuken gaat verbouwen of de woonkamer of de badkamer elke ruimte hebben hun eigen functies voor verlichting. Met functie bedoelen we welke handeling je wilt uitvoeren bij een bepaalde ruimte, werken, lezen, kletsen en tv kijken. Het is hierbij wel handig om alvast een plattegrond te maken hoe de kamer eruit moet gaan zien. Met de hand daarvan kan je makkelijk de verlichting aanpassen.

Stap 2 Verspreiders, gerichte lampen en basis verlichting

Als je een lichtplan gaat maken zijn er 2 types lampen verspreiders en gerichte lampen. Verspreiders zijn lampen die hun licht op een bepaald oppervlak uitspreiden. Ze hebben vaak transparante lampenkappen van bijvoorbeeld papier, stof of glas en geven zacht schaduwvrij licht in de hele woonkamer. Vaak worden deze lampen gecombineerd met gerichte lampen.

Gerichte lampen zijn lampen die gericht naar iets toeschijnen. De grote van deze lichtbron is afhankelijk van de vorm van de lampenkap en de plaats van de lamp. Bijvoorbeeld spots die richten op het werkblad van de keuken of een leeslamp bij het bureau. Deze lampen hebben vaak een niet transparante kap van bijvoorbeeld staal.

Vaak bij een verlichtingsplan denken we gelijk aan die mooie lampen die wij in de winkel hebben gezien maar dat valt onder de basis verlichting. Bij basisverlichting denken we aan wandlampen, hanglampen en staande verlichting. De basis verlichting kan best saai zijn omdat het licht altijd gelijkmatig is. Basisverlichting verlicht ook nooit de hele ruimte tenzij het een kleine ruimte is en overzichtelijk. De basis verlichting word ook vaak als laatste toegevoegd aan het plan ook om te bepalen waar de stopcontacten moeten komen om de snoer zo kort mogelijk te houden.

Stap 3 verlichtings plan maken

Je hebt nu de volgende dingen al gepakt en gemaakt: Een plattegrond, functies van de ruimte opgeschreven en waar de meubels komen te staan in je plattegrond. Dit is al een hele klus maar gaat zeker helpen bij goede lichtpan.

Bij het maken van een verlichtingsplan is makkelijk om een legenda erbij toe te voegen zodat je kan aangeven welk figuur en kleur welk lichtbron het is. Hieronder heb ik een paar plattegronden eraan toegevoegd om inspiratie op te doen.

Lampen shoppen bij Rusticliving.nl

[products_categories hide_empty=”yes” show_counter=”yes” animation_delay=”0″ orderby=”date” order=”desc” animate=”” category=”hanglampen, spots, vloerlampen, wandlampen, ” ]

Lees meer in onze woonblogs:

[posts show_description=”yes” items=”4″ title=”Lees meer in onze woonblog” cat=”blog” ]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X