Groen is net als in 2016 weer de kleur voor 2017 alleen zien we dit graag in planten terug. Mooie groepenplanten bij elkaar die onderdeel maken van het stijlen van je huis. Planten zeggen ook iets over je persoonlijke smaak en ideeën over wonen en vormgeving. Er zijn vele mogelijkheden met zoiets simpels als een kamerplant om het in huis gezellig en natuurlijk te maken. Lees alles over planten in mijn nieuwe blog.

 

Planten samen en vormstudie

Om de verschillende groepen in subtiele variaties in groen nog beter uit te laten komen zet je een groep planten in een cirkel bij elkaar van hoog naar laag en de verschillen in groeivormen. Heb je bijvoorbeeld een lege plek op zolder of misschien in de hal neem dan een oude wijntafel en een omgekeerd blad en je hebt een prima ondergrond voor deze planten. Het is hierbij ook handig om planten die dezelfde verzorging nodig hebben bij elkaar de zetten.

Door goed te kijken naar de combinaties van de bladvormen kan je met een paar planten een opvallend geheel maken. Maar hierbij ook een goed contrast met binnen en buiten van de planten. Heb je prachtige varens buiten zet dan bijvoorbeeld een herbarium en planten met kleine blaadjes binnen voor een goed contrast.

Om bladvormen nog meer op te laten vallen zorg dan dat ze bij een witte muur staan. En om te zorgen dat niets afleiding van de puntige bladeren, zijn bijvoorbeeld witte stoffen hoezen een even simpele als briljante oplossing. Hierdoor zie je de pot en aarde minder en komt de planten meer aan het zicht. Nog een tip als je een strook linnen over van gordijnen hebt maak er dan bijpassende hoezen voor je planten van. Het is een puur materiaal en past goed bij de natuur.

Plantjes in theepot
Tip! Planten hoeven niet altijd in een bloempot, een mooie schaal of een glazen vaas geeft een verrassend mooi plaatje. Maak bijvoorbeeld met vetplanten of tropische planten een eigen terrarium in een afgesloten glazen fles of pot. Op het moment dat ze afgesloten zijn heb je er geen omkijken mee na want water geven hoeft niet.

 

 

De Kruidentuin

Iedereen is gek op verse kruiden uit eigen tuin. Ook in de keuken is dat natuurlijk niet onmisbaar. Neem hiervoor een mooie bak die op makkelijke hoogte staat, dit is een makkelijke manier om groen binnen te kunnen halen. Deze kruiden nemen weinig plaats in en je hebt meteen sfeer in de keuken. Door te regelmatig afte knippen en te gebruiken houd je het compacte effect in stand. Kleed je kweek hoek mooi aan met een schragentafel, een vintage vitrinekast, stolpen en apothekersflessen. Gebruik neutrale kleuren zoals jade, turquoise, flessengroen en steenrood. Deze kleuren onderstrepen de romantische sfeer.

Het is natuurlijk nooit erg om een beetje te gaan experimenteren met verschillende groeten en fruit. Neem bijvoorbeeld de gemberknol, uit deze knol komen prachtige bloemen en ook andere wortelstokken. Maar denk ook hierbij aan de bollen en knollen die wortels gaan maken en gaan bloeien zelfs al in de winter. Stel je belangwekkende experiment tentoon in een verzameling glaswerk, hiervoor werken jampotten prima.

Botanische sfeer

Wat we al veel rondom zien is een biologielokaal gevoel met leuke botanische tekeningen, gedroogde bloemen en twijgen of een combinatie daarvan op te hangen achter glas. Maak het persoonlijker door zelf geplukte bloemen tussen de pagina’s van een dik boek en lijst na een weken drogen deze in. Bijvoorbeeld in verschillende foto’s lijstjes bij elkaar aan de wand of in de vensterbank voor een speel effect. Zoek ook op rommelmarkt of ramsjwinkels boeken met botanische tekeningen die in de context van het boek niet zo interessant zijn, maar als je ze als losse illustraties des te meer. Schuur uit wat je aanspreekt en vul er een wand mee, met behulp van washi tape of schilder tape om het nonchalant te houden.

Groene wand

Wel zin in planten, geen zin om ze hele vloer in beslag te laten nemen? Door planten potten in een pallet te klemmen, maak je een groene wand. Bekleed de achterzijde en onderkant van pallet met plastic, dat Is makkelijker water geven. Vergeet ook niet de verlaten zolder, hierbij kan je prima met een haak een in het schuine deel van het dak hangplanten hangen. Als je ze op verschillende hoogte hangt vormen te min of meer een groene scherm voor meer privacy. En een extra voordeel: hangplanten hebben er nog nooit zo mooi bij gehangen.

Planten met meubels en accessoires

Door een langgerekt raam of glazen tuindeur valt veel licht naar binnen. Maak daar gebruik van door een tropische sfeer op te roepen met een licht rotan meubels, manden en grote serre planten.  Kussens in stijl erbij en je bent elke dag een beetje op vakantie. Vergeet ook hierbij de Macrame niet, de al jaren oude gevlochten touw Een bord of een schaal vol kleine plantjes in een wit net met sierkwast is meer dan de seventies Ibiza. Macrame zien we terug met nieuwe kleuren materialen die bij het wonen van nu passen.

Op een beschutte plek is het vroege voorjaar fijn zonnestralen opzuigen. Een metalen kast met glazen deuren is een prima kas voor je kweekje,  en als het weer het toelaat, kunnen de deuren open. Met een draaistoelen en wit met blauw keramiek geef je er een mediterrane draai aan. Stylingtip: veel planten bij elkaar?  Zet ze in dezelfde soort pot, dan krijg je eenheid en rust.

Pure wijsheid is het om grote planten op verrijdbare plateaus te zetten. Gewoon geverfde pallets waar je de wielen onder monteert. Het zorgt voor een luchtig maar een stoer accent en het hele woud is in een handomdraai te verrijden.

Sommige planten kun je delen door de wortelkluiten te scheuren en de wortels in water te zetten. Maak het extra mooi door voor wijnkruiken en apotheekpotten te kiezen. Dan zie je grilligheid van de wortels goed en dienen de planten tijdelijk als groen boeket. Tip! kijk ook eens bij de kringloop voor bloempotten en vazen. Het aanbod zal je verrassen.

 : Tip
Tip! groepeer je groen op 1 plek in huis, bijvoorbeeld op een tafeltje of in een kast. Zo wordt met een sterk styling element en een oase van groen.
Olijftak
Tip! groen in huis kan ook met een olijftak in een glazen vaas. Als eyecatcher op een bijzettafel of eettafel.
Groeischuur
Voor de serieus groene vingers verdienen een vetplantjes hobby. Een schuur verdient ook mooi ingericht te worden met een bijzondere lamp, vintage posters, voorraadkisten met plantjes en gereedschappen.

Lekker shoppen in de Botanische sfeer bij Rusticliving.nl!

[products_tabs title_1=”” per_page_1=”10″ animation_delay=”0″ product_in_a_row_1=”4″ category_1=”meubels” show_1=”featured” orderby_1=”rand” order_1=”desc” animate=”” ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X