Een vloerkleed kan heel praktisch zijn maar voegt vooral veel sfeer toe aan uw interieur. Een vloerkleed word gebruikt om losse elementen te samenbinden zodat meubelen bij elkaar horen. Ook zorgt een vloerkleed voor warmte in huis en hij is een absolute blikvanger in de ruimte. In deze blog vind u alle informatie die u moet weten over het vloerkleed. Handige tips voor het uitzoeken van een vloerkleed en het belangrijkste om te weten hoe u hem kan onderhouden.

 

Vloerkleed Chenille Grijs
Kleur tip 2017: Voor welke kleur je kiest is natuurlijk vooral afhankelijk is afhankelijk van het interieur.  Als u het graag rustig houd ga dan voor de Scandinavische look. Hierbij mogen poedertinten al zandkleur, licht grijs karpet of een vloerkleed in een nudetint niet ontbreken. Deze kleuren zijn ook helemaal de trend voor 2017. Hierbij zorgt koper en goudtinten voor een warm en rustig geheel.
Vloerkleed Chenille grijs blauw
Vloerkleed Chenille grijs blauw
Vloerkleed Chenille oranje
Daarnaast is de kleur groen is absoluut een blijver en sluit helemaal aan bij de Urban Jungle trend.

Vloerkleed uitzoeken

Voordat u een vloerkleed uit gaat zoeken moet u op een aantal punten letten zoals het formaat, materiaal, functie en natuurlijk de stijl die bij u past om de juiste keuze te kunnen maken.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom u een tapijt een waardevolle toevoeging vind in uw interieur. Bijvoorbeeld: u wilt geen koude voeten in de slaapkamer of in uw woonkamer, u wilt een zachte ondergrond waar u de kinderen op kan laten spelen of juist omdat u het mooi vind en hem gebruikt als blikvanger.

Om te weten welk formaat u kiest kan u het best eerste de ruimte opmeten waar de kleed moet gaan liggen. Dan weet u ook hoe groot hij kan zijn hierbij word vaak op verkeken.

Ook speelt kleur onder de aandachtspunten, dit omdat kleur altijd anders kan zijn op een plaatje of op internet. Ook kan het zijn dat een vloerkleed in een winkel heel mooi is en als u hem thuis past de kleur of uiterlijk toch weer anders is dan u verwacht had. Zorg er daarom voor dat u het vloerkleed makkelijk kan ruilen of kan retour kan sturen.

 

Enthnic zwartwit
Vintage is helemaal de trend van nu. Van echte oude tapijten die opnieuw zijn geverfd tot vloerkleden met een vintage look. Deze vloerkleden zijn geïnspireerd door de traditionele Oosterse tapijten. Dit zijn platte tapijten die volgens een speciale weeftechniek geweven worden. Die weeftechniek wordt ook wel ‘kelim’ genoemd, een naam die je vast al eens voorbij hebt zien komen. Een voordeel van deze platte tapijten is het onderhoud, je maakt ze gemakkelijk schoon.
Dat deze uitstraling zo populair is, komt ook doordat deze stijl in vrijwel elke interieur past. Of je je huis nu klassiek of modern hebt ingericht, een vintage vloerkleed zorgt altijd voor een speciale toevoeging. Het doet sleets aan waardoor het zowel stoer als chique oogt.
Vloerkleed Chenille Roze
Mixen en matchen mag
Een trend die aansluit bij de vintage stijl is zijn de patchwork vloerkleden. Deze kleden bestaan uit vlakken ‘patches’ van verschillende tapijten waardoor je een uniek karpet in huis haalt. Het kleed heeft een vervaagd, verweerd uiterlijk dat zorgt voor veel sfeer. Je kunt kiezen voor een neutrale kleurstelling, maar meer uitgesproken kleuren zijn ook een goede optie. Voordeel is dat je deze makkelijk kunt mixen en matchen met de kleuren die je al in je interieur hebt.
Streep
Geen vlakken maar strepen
In 2017 zien we ook steeds meer varianten op de patchwork kleden. Kleden met vlakken, in verschillende groottes en geometrische vormen, met een bohemian uitstraling.

Formaat van de vloerkleed

Elke kamer is natuurlijk anders en heeft een andere afmeting. Bijvoorbeeld de woonkamer is in het algemeen groter en heeft andere functies dan een hal. Om de juiste formaat te kunnen bepalen is natuurlijk lastig. Er zijn bij vloerkleden een aantal standaard maten die veel worden verkocht, onder andere deze: 170cm x 240cm, 200cm x 300cm en 250cm x 350cm.

Om te kunnen bepalen welk formaat het beste bij u interieur past kan u bijvoorbeeld een paar kranten neer leggen zoals u denkt waar u de vloerkleden zou willen hebben. Zo krijgt u inzicht over het formaat van de vloerkleed. Wat ook een leuke tip is om vloerkleden te combineren. Verschillende tapijten over elkaar heen. Hierbij ontstaat een speels effect in de kamer.

perzisch tapijtje
Perzisch tapijtje, helemaal vintage voor de trend 2017

Vormen van vloerkleden

Er zijn veel opties in vormen van vloerkleden en hierbij is toch de rechthoekige vloerkleed het meest gekozen vorm. Tegenwoordig kan en mag alles of terwijl u kunt vormen combineren met verschillende vloerkleden. Gaat u in een hal een vloerkleed leggen kies dan voor een smallere kleed. Dit word wel een loper genoemd. Met een loper in de hal verwelkomt u uw gasten een warm welkom.

Een vierkante vloerkleed staat goed in een ruimte die niet vierkant of rechthoekig is. Combineer een rechthoekige vloerkleed met een ronde vloerkleed die er deels overheen geplaatst is met een mooie fauteuil.

Een ronde vloerkleed verbreek je alle rechte lijnen in huis en dit zorgt voor een mooi speels effect. Hierdoor staat een ronde vloerkleed zeer goed in een rechthoekige of vierkante ruimte.

TAPIJT RECTANGLE CHINDI WIT
Vloerkleed Rectangle Chindi wit
TAPIJT RECTANGLE CHINDI WIT
Vloerkleed Rectangle Chindi wit, een prachtig vloerkleed gemaakt van gerecycled katoen. Hierdoor blijven tapijten betaalbaar.

Materialen voor vloerkleden

Vloerkleden worden in veel verschillende materialen gemaakt. Vloerkleden in natuurlijke materialen zijn vooral katoen, kokos, sisal en wol. Daarnaast is er ook synthetische vloerkleden die worden vooral gemaakt van kunststof, polyester of rubber. De functie bepaald eigenlijk de materiaalkeuze.

Wol is het meest gekozen materiaal voor een vloerkleed. Dit omdat wol eenvoudig te onderhouden is want wol vezels trekken geen vuil aan. Hierdoor blijft het kleed langer mooi en fris van kleur. Wel heeft wol een nadeel en dat is dat het kan pluizen. Wel hangt dit af van de pool.

Katoen is een goed alternatief als u niet zeker wol kan of u vind wol niet mooi. Katoen is ook een kindvriendelijke optie en word daarom ook vaak gekozen voor de kinderkamer. Katoen is makkelijk te wassen en vaak voor een goed prijs te koop. Hierdoor kan u deze vloerkleed vervangen door een nieuw exemplaar wanneer u erop uitgekeken bent.

Een kunststoffen vloerkleed word vaak gebruikt voor de mensen die een stofallergie hebben. Dit vanwege deze vloerkleden geen tot weinig stof opnemen. Kunststoffen vloerkleden zijn ook makkelijk schoon te maken. Deze vloerkleden hebben ook een bijkomend voordeel dat u ze buiten kan neer leggen onder bijvoorbeeld de picknicktafel voor een extra sfeer in de tuin.

Onderhoud van vloerkleden

Met een goed onderhoud zorgt u voor een langere levensduur van u vloerkleed. Zorg ervoor dat u minimaal 1x per weel gaat stofzuigen met een gladde stofzuigermond. In het begin kunnen nieuwe vloerkleden los liggende vezels verliezen en gaan hierdoor een beetje pluizen. Hoe hoger de pool hoe meer pluis op de vloerkleed. Loszittende pluisjes mag u nooit uit de vloerkleed trekken want daarmee kan u het vloerkleed beschadigen.

Als u een vlek in het vloerkleed heeft haal het dan met vocht meteen weg door het met een badstof handdoek of keuken papier erop te deppen. Als het grootste deel van de vlek weg is behandel dan de vlek met koud water en een beetje schoonmaakazijn of spa roos en droog dit weer na door te deppen. Maak het tapijt niet te nat en loop er ook niet overheen tot hij weer droog is om kringen en vuil te voorkomen.

Een kleed voor elke woonstijl

Tegenwoordig is er voor elke woonstijl wel een bijpassend vloerkleed te krijgen. Een basic vloerkleed past goed bij een woonstijl die niet te veel aandacht trekt maar wel warmte toevoegt in huis. Een rustige kleed met een neutrale kleur past altijd bij elke woonstijl. Klassieke vloerkleden hebben net iets meer kleur en zijn ook wat opvallender motief dat de basic exemplaren maar zijn juist tijdloos en zeker niet trendgevoelig. Als het van u wat meer uitgesproken mag kies dan voor een streep, grafisch of een kleurrijk vloerkleed.

Wilt u graag wat inspiratie op doen laat u dan inspireren door wat anderen in huis hebben of bekijk wat de meest gekozen vloerkleden zijn. Rusticliving.nl bied u verschillende tapijten aan in verschillende kleuren met maten. Bekijk ook voor inspiratie op bijvoorbeeld Instagram en Pinterest. Hierbij worden ook veel plaatjes geplaatst met vloerkledenwaar u veel inspiratie op kan doen.

Kleur kiezen voor een vloerkleed.

Om een kleur te kiezen voor uw vloerkleed speelt de stijl ook een grote rol. Heeft u een basic stijl en ingetogen dan is een effen vloerkleed een veilige keuzen. Bekijk bij het bepalen van de kleur ook op de muren. Als u het kleed bij de muur wil leggen is het belangrijk dat u kijk of u een drukke muur behang heeft of een effen kleur op de muur. Bij een druk behang kan u het beste een effen kleur vloerkleed kiezen en bij een effen muur kan u kiezen voor een patroon.

Als u met uw vloerkleed echt een statement wilt maken dan is een kleurrijk vloerkleed de blikvanger die u zoekt. En als u een kleurig tapijt te druk vind kan u er ook voor kiezen voor een iets verwassen uitstraling en afgezwakte kleuren. Zo valt het kleed wat minder op en is het toch anders dan anders. Vloerkleden met een grafische print of strepen zijn de perfecte middenweg wanneer u op zoek bent naar een basic kleed maar wel een vrolijke print of patroon zoekt.

Vloerkleed neer leggen

Wanneer het vloerkleed gekocht is en hij is binnen dan komt de volgende stap, hoe legt u het vloerkleed neer? Als u eenheid wil creëren in uw woonkamer kan is het een idee op meubels deels op uw kleed neer te zetten. Dit doet u in elk geval met de voorpoten van de meubels. Heeft u een wat te kleine kleed gekocht leg dan meerder vloerkleden over elkaar heen om de losse elementen met elkaar te verbinden.

Als uw vloerkleed iets te groot gekocht is voor onder uw meubels kan u er voor kiezen om wat kleinere meubels eromheen te plaatsen. Dit is ook een goed optie als u een opvallend, gekleurd vloerkleed koopt of een kleed met een gedurfd dessin.

Als u een kleed gaat gebruiken in de keuken moet u ervoor zorgen dat elk kant 60 cm uitsteekt. Dit omdat u dan de stoel naar achteren kan schuiven zonder het vloerkleed gaat schuiven.

 

Vloerkleden combineren

Een vloerkleed is op veel verschillende manieren te combineren met meubels en accessoires is u in huis heeft. Vloerkleden passen in elke ruimte en kan u door het hele huis heen leggen. Zo kan langwerpige vloerkleden 1 verticaal neer leggen en horizontaal voor een speels effect. Of leg een vierkante vloerkleed onder een ronde vloerkleed met daarop verschillende bijzettafeltjes voor een apart effect. Of een mooie ronde kleed onder een schommelstoel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X